Ratarstvo i povrtarstvo

Šumadija: Usevi u odličnom stanju!

U Šumadiji je pod žitaricama oko 25 hiljada hektara, a stanje useva je trenutno zadovoljavajuće, navode u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi.

Sve biljke su u dobrom stanju, a ukoliko se na listovima uoči žuta boja potrebno je obaviti prihranu, navode stručnjaci.

Optimalni rok za pripremu zemljišta za prolećnu setvu trebalo bi da počne kada se temperatura vazduha ustali na oko deset stepeni.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluje na poljoprivrednike da prilikom setve isključivo koriste deklarisano seme.

Sa prvim sunčanim danima, uz uslov da ne bude mraza i niske temperature vazduha, ratari pripremaju njive i oranice za prolećnu setvu.

Iako je trenutno stanje useva dobro, u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi navode da se, prilikom obilaska terena, uočava pojava promene intenzivo zelene boje žitarica.

Žutilo na lišću ukazuje da bi u najkraćem vremenskom roku trebalo obaviti prihranu biljke kako bi se ona bolje razvijala.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Institutu za primenu nauke u poljoprivredi i Poljoprivrednim savetodavnim stručnim službama apeluju na ratare da koriste isključivo deklarisano seme pšenice.

Prednosti upotrebe deklarisanog semena su brojne. Seme je bez prisustva bolesti, korova i štetočina, kontrolisano je od nadležnih službi, a korišćenjem ovog semena povećava se prinos, ali i stabilnost kvaliteta.

Ratari koji nisu obavili jesenju pripremu za setvu mogu te poslove da završe sa prvim sunčanim danima.

Vlage u oraničnom sloju ima dovoljno, a potrebno je da optimalna temperatura vazduha bude oko 10 stepeni.

U planu je da ove godine ratari obezbede milion tona hlebnog zrna za izvoz, što će uzrokovati proizvodnju oko 300 hiljada tona brašna.

Za sada je rano govoriti o prinosu, ali ukoliko vremenski uslovi ne budu drastično varirali, očekuje se da će ovogodišnji rod pšenice biti oko pet tona po hektaru.

Izveštava novinarka RTK Katarina Mirović.

Izvor: Radio Televizija Kragujevac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button