Tržište i konkursi

SVE POSKUPLJUJE, samo cena poljoprivrednih proizvoda ostaje ista!


Ono što ste pročitali u naslovu je verovatno znak da ćete od Nove godine, za osnovne račune, takse i potrebštine izdvajati iz svog džepa još koju hiljadu više.

Najavljana poskupljenja se odnose na cigarete, TV pretplate, gorivo, porez na imovinu i račune za vodu..

Izmenama pojedinih zakona propisane su veće akcize i takse, pripremljene su nove vrednosti kvadrata nekretnina, a pojedine režije poskupele su posle četiri stagnacije cena.

Reklo bi se da je cilj ovih poskupljenja usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi država u narednom periodu trebala da prihoduje znatno više u odnosu na protekli period.

Da se osvrnemo na ljude na selu, poljoprivrednike koji pre svega žive od zemlje, prodaje proizvoda, mesa, mleka povrća i voća. Ukratko, cena života se povećava, a primanja ostaju ista, čak i u neku ruku znatno manja.

Da li je koncept života na selu i bavljenja poljopivredom odživ?

Troškovi se konstantno povećavaju, a zarade nigde nema. Veliki broj poljoprivrednika jedva spaja kraj sa krajem, a to najbolje znaju sami poljoprivrednici koji mogu da o tome i posvedoče.

Svaka sezona sa sobom nosi nova ulaganja, dok su poljoprivrednici dosta zaduženi, bile to banke ili poljoprivredne apoteke, dug na kraju mora doći na naplatu.

Kako svedoče pojedini poljoprivrednici, ukoliko želite da idete u korak sa vremenom i pratite najnovije tehnologije, morate konstantno uzimati kredite i umesto da zaradite više, vi ste u još većim dugovima. Gde je tu logika?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button