Mladi u agraru

Tim AgroBoss predstavio inovativno rešenje u oblasti klimatskih promena!

Naučno-tehnološki park u Begradu uspešno je organizovao 6. po redu projekat “ParkUp” kamp, sa ciljem razvoja inovatvnih ideja i umrežavanja studenata u startap svetu, od 14. do 19. jula 2022. godine.  

Nakon intenzivnog petodnevnog rada i usvajanja novih znanja i veština u multidisciplinarnim timovima, uz podršku mentora i najistaknutijih predavača u oblasti startapa, oformljeno je 11 inovativnih ideja sa misijom da u budućnosti reše postojeće probleme u oblasti poljoprivrede, zdravstva, sporta i medija.

Jedan od timova koji je prikupio simpatije žirija i publike jeste “AgroBoss” koji je oformio inovativno rešenje za globalni problem pojave klimatskih promena, uže posmatrano pojave suša na poljoprivredno obradivim površinama zasejanim pod kukuruzom. Nakon posmatranja tržišta na svetskom, evropskom i regionalnom nivou, kao i sprovedene ankete uz pomoć portala “Poljoprivredne novosti”, dobijen je uvid u trenutno stanje i mogućnost za unapređenjem u poljoprivredi. Osmišljen je proizvod koji sa svojom specifičnom površinom omogućava zadržavanje vlage u zemljištu uz maksimalno iskorišćenje prirodnih vodnih resursa. S obzirom na trenutno stanje poljoprivrednih gazdinstava u RS, neekonomičnoj i nekonkuretnoj ponudi sistema za navodnjavanje na tržištu, proizvod bi imao velikog potencijala u budućnosti zbog svoje jednostavne i brze implementacije, kao i cenovne konkurentnosti, čime bi budući prinos bio osiguran. Prilikom predstavljanja ideje žiriju i publici, tim je demonstrirao način funkcionisanja proizvoda.

Slika: Tim „AgroBoss“ predstavlja startap ideju

Nagrađena ideja na takmičenju našla se u oblasti zdravstva, od strane tima “ResiDetect” za metodu detektovanja bakterija rezistentnih na antibiotike – u formi PCR testa. Čitav projekat organizovan je uz podršku Vlade Švajcarske u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje iznova kroz razvoj tehnoloških parkova”.

Učesnica ParkUp programa: Milena Gačić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button