Mladi u agraru

U Kraljevu održana edukativna tribina o podsticajima u poljoprivredi uz podršku Udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije

U okviru projekta „Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi“, učenici poljoprivrednog i veterinarskog smera, uz mentorsku podršku tima Mladih poljoprivrednika Srbije, održali su informativnu tribinu na kojoj je glavna tema bila u vezi sa Aktuelnim lokalnim javnim pozivima za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi grada Kraljeva.

Tribina je održana u četvrtak 25.maja 2023. godine, u Poljoprivredno – tehnološkoj školi, a učenici su imali ulogu vršnjačkih edukatora i svojim vršnjacima predstavili mogućnost apliciranja za različite vidove lokalnih podsticaja.

Prema rečima koordinatora projekta, Olivera Aleksića, Kraljevo ima jasno definisane kriterijume za izbor korisnika podsticaja, a u prvi plan stavlja mlade poljoprivrednike, višečlana gazdinstva, žene kao nosioce poljoprivrednog gazdinstva, i one koji ranije nisu koristili lokalne podsticaje.

Kraljevo već punih 10 godina u okviru budžeta grada, izdvaja sredstva za investicije u fizičku imovinu, a u 2022. godini, 144 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava je dobilo sredstva u ove namene, u iznosu od oko 30 miliona dinara.

Vršnjački edukatori Kristina, Dejana , Mladen i Miroslav, prisutnima su predstavili mogućnost apliciranja za podsticajna sredstva, čija visina u 2023. godini iznosi od 30% do 45% za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Oni su naglasili da maksimalni iznos koji jedno poljoprivredno gazdinstvo može da ostvari iznosi 250.000 dinara, ali i to da priprema dokumentacije za konkurisanje nije komplikovana.

Konkurs je otvoren od 10.maja do 9.juna 2023.godine, a za više informacija kliknite OVDE.

Zainteresovanost za ovu temu iskazali su i profesori škole domaćina. Većina profesora se bavi poljoprivredom, koji se nakon završetka fakulteta vraćaju u svoj rodni kraj da preusmere svoju ljubav prema poljoprivredi i veterini mlađoj generaciji. Prema njihovim rečima, ova vrlo značajna tema koja nije deo formalnog obrazovanja, ima izuzetnu važnost za svakog ko namerava posle završene škole da nastavi da se bavi poljoprivredom, preradom poljoprivrednih proizvoda ili veterinom, i da ova sredstva treba svakako iskoristiti.

Mladi poljoprivrednici Srbije i Agronews su kroz ovaj projekat kreirali jedinstvenu web platformu www.podsticajiupoljoprivredi.rs na kojoj se sada nalaze svi lokalni javni pozivi na koje poljoprivrednici mogu da apliciraju, a tu su i ostali oblici davanja kroz nacionalne mere, IPARD, progam Svetske banke i fondovi za poljoprivredu kojih je sve više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button