Ratarstvo i povrtarstvo

Ukida se HLORPROFAM, proizvođači krompira u velikom problemu!

Proizvođače krompira ovih dana brine nekoliko problema, nadajući se da će dobro naplatiti veliki rod i postignut kvalitet, upravo im je to izazvalo brigu.

Dobar rod krompira sezone koja je iza nas, nije bio samo za slučaj Srbije i naših poljoprivrednika, već su poljoprivrednici iz Evropske Unije, Nemačke, Poljske, Holandije, imali takođe odličan rod krompira.

Veliki trgovinski lanci imaju ugovore sa njihovim poljoprivrednicima, koji su pod uticajem svojih država i subvencionisanja proizvodnje proizveli velike količine krompira, koje sada ti trgovinski lanci uvoze u našu zemlju, jer im se može.

Još jedna veoma bitna stvar, ili slobodno možemo reći problem za naše poljoprivrednike, jeste ukidanje aktivne materije hlorprofam, koja se godinama unazad koristi za zaprašivanje suvih krtola, kako bi poljoprivrednici mogli da duže čuvaju krompir u svojim skladištima kada nastupi situacija nalik ovoj.

U ovo doba godine, skladišna mesta bi trebala da budu prazna ili polu prazna, međutim ona su puna, baš zbog ovog problema sa visokim prinosima i uvozničkog lobija.

Evropski poljoprivrednici proizveli velike količine krompira. U Belorusiji takođe podstiču proizvodnju.

Poljoprivrednici su zabrinuti ne samo zbog ove aktivne materije, već i zbog drugih čije je ukidanje najavljeno. Recimo da se ukinu jeftini preparati i aktivne materije protiv prouzrokovača plamenjače, koje će sigurno zameniti znatno skuplji.

Cena je takođe ogroman problem, zbog toga što naši poljoprivrednici za 1 tonu krompira ne dobiju ni 100 eura, tj dobijaju od 8 do 10 dinara po kilogramu.

U Evropskoj Uniji stvari funkcionišu drugačije, pa samim tim njihovi poljoprivrednici imaju mogućnosti da čuvaju krompir i bez pomenutog preparata, dok će se našim poljoprivrednicima znatno poskupiti cena koštanja samog proizvoda.

Ogorčeni proizvođači krompira će sa zahtevima izaći pred Ministarstvo poljoprivrede, nadajući se da će im bar malo olakšati trenutnu situaciju i pomoći oko plasmana proizvoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button