Voćarstvo i vinogradarstvoZaštita bilja

Uporna bakteriozna plamenjača dunje!

Nijedan organ voćaka ne biva pošteđen bakteriozne plamenjače ( Erwinia amylovora ). Najpre cvetovi koji su zaraženi, dobijaju tamnu boju, latice opadaju, cvet se suši i odumire. Vrlo lako se širi i zahvata lišće i mladare. Bolest može da zahvati veliki broj grana!

Mladari se suše, specifično savijaju, podsećajući na štap, otuda i naziv za simptom “štapićavost”. Simptomi bolesti se uočavaju takođe i na plodovima, ali dok su mladi i nerazvijeni. Prisustvo ove bolesti se lako prepoznaje.

Ispucala kora, promenjene boje, ljušteći se pod uticajem formiranja rak rana! Može se pojaviti i bakterijski eksudat, koji se manifestuje u obliku sitnih kapljica.

Razvoj bolesti – uslovi i faktori?

Krenuvši od samog proleća, ustaljene visoke temperature za to doba godine, visoka vlažnost vazduha, biljni ostaci, su povoljni uslovi za razvoj ove bolesti! Pri temperaturi od 23oC i vlažnosti vazduha preko 70%, infekcija je najintenzivnija.

Uprkos pravilnoj i blagovremenoj primeni hemijskih sredstava, simptomi su ipak tu, čekajući povoljne vremenske uslove za širenje i razvoj! Imajući u vidu to da se bakterija razvija u intervalu od 1 do 35 oC, sasvim je logično da je bolest veoma uporna i da je posao suzbijanja naporan i težak.

Da stvar bude još gora po proizvođače dunja, u toku vegetacije se može ostvariti sekundarnih infekcija, koje se ostvaruju putem rana, ali takođe, rasejavanje bakterije mogu vršiti insekti!

Ova bolest je jako uporna i pričinjava znatne štete na dunji godinama unazad! Čak ni preventivne mere, poput uklanjanja osnovnih izvora zaraze, a pod tim smatramo mumificirane plodove, biljne ostatke i zaražene grančice. Suzbijanje je moguće vršiti preparatom registrovanim upravo za tu namenu :

  • a.m. bakar iz bakar hidroksida (Funguran-OH) u koncentraciji 0,05-0,06%.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button