Tržište i konkursi

Uvoz mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju – početak 2023. godine (Januar – Februar)

Nedavno smo objavili podatke o uvozu mleka i mlečnih proizvoda za 2022. godinu, što je izazvalo veliku pažnju i negodovanje od strane poljoprivrednih proizvođača.

Prošle godine je u našu državu uvezeno 93.782 hiljada tona mleka i mleka u prahu zbirno, što je jednako broju od 3.750 šlepera.

U ove podatke koje smo objavili na društvenim mrežama ne ulaze sirevi. Podatke možete pročitati OVDE.

Pored zvaničnih, imamo i nezvanične podatke da se od početka godine, konzumacija mleka i mlečnih proizvoda u našoj državi smanjila za neverovatnih 15-20% procenata, kao posledica visokih cena i pada kupovne moći građana.

Podaci koje smo dobili od Republičkog zavoda za statistiku, odnose se na početak 2023. godine, januar i februar, a podaci o uvozu u martu mesecu biće dostupni nakon publikovanja saopštenja spoljne trgovine 28.04.2023. godine, pa ćemo ih blagovremeno objaviti, kako bi bili u toku šta se dešava na tržištu mlečnih proizvoda.

U Srbiju je u januaru i februaru uvezeno 14.088 tona mleka i mlečnih proizvoda zbirno u vrednosti od 3.722.124.000 dinara što je jednako broju od 570 šlepera od početka godine.

Zemlja iz koje i dalje najviše uvozimo je Poljska, a znatno slabiji uvoz imamo iz Nemačke u prva dva meseca ove godine.

Proizvođači mleka su nezadovoljni niskim prelevmanima na tvrde sireve i kondenzovano mleko, oni traže da se uvede zaštita od 270 dinara. Takođe, postoje i predlozi o zabrani da se proizvodi koji sadrže masti biljnog porekla deklarišu kao sir.

Sastanak sa državnim predstavnicima je održan 12.04.2023. godine, gde su proizvođači mleka sa nezadovoljstvom izneli probleme i predloge, ostaje da vidimo da li će ti isti problemi od strane vlasti biti ozbiljno shvaćeni.

Izvor statističkih podataka: Republički zavod za statistiku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button