Tržište i konkursi

Uvoz mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju za 2022. godinu! – statistički podaci

U proteklom periodu videli smo veliki broj protesta farmera, prosipanja mleka, sastanke sa predstavnicima vlasti, međutim, situacija se i dan danas nije promenila.

Problemi su gotovo isti, a proizvođači i dalje apeluju na nekontrolisani uvoz mleka i mlečnih proizvoda u našu zemlju, čime se uništava domaća proizvodnja.

Uprkos uvođenju prelevmana i negodovanja od strane Evropske Unije, pod pretnjom da će nam iste uvesti za voće i povrće, uvoz mleka i mlečnih proizvoda se u 2023. godini nastavio punom parom. Mi smo otvoreno tržište, zar ne?

No, s obzirom da postoji dosta informacija koje se pojavljuju u javnosti, a vezane za uvoz mleka i mlečnih proizvoda, redakcija portala Poljoprivredne novosti potražila je odgovore od Republičkog Zavoda za statistiku o uvozu za 2022. godinu. U narednom periodu, objavićemo podatke o uvozu mleka i mlečnih proizvoda za prvi kvartal 2023. godine, kada isti budu dostupni.

Da podsetimo, uvedeni prelevmani se nisu odnosili na mleko u prahu.

Podatke koje smo dobili, predstavićemo zbirno iako su za sektor uvoza mleka kategorisani u dve grupe, na proizvode manje od 1% mlečne masti i proizvode sa više od 1% mlečne masti. Uvezene količine predstavićemo u tonama a vrednost u evrima, a pored toga navešćemo države iz kojih u najvećem procentu uvozimo ove osnovne životne namirnice.

U Srbiju je u 2022. godini prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku uvezeno 84.119 tona što je jednako broju od 3.364 šlepera, u vrednosti od 57.170.000 eura. Države iz kojih smo najviše uvozili su Poljska, Mađarska, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Druga kategorija za koju predstavljamo podatke o uvozu jeste mleko u prahu, na koje nisu uvedeni prelevmani.

Mleko u prahu je u Srbiju u 2022. godini uvezeno u količini od 9.663 tone, u vrednosti od 39.396.000 eura. Države iz kojih smo najviše uvozili mleko u prahu su Poljska i Francuska.

I treća kategorija iz uvoza mlečnih proizvoda je sir. Podaci o uvozu sira su predstavljeni u više kategorija i to: Sir svež(nezreo),uključujući sir od surutke i urda, Sir rendani ili u prahu, svih vrsta, Sir,topljen,osim rendanog ili u prahu, Sir prošaran sa plavim plesnima, Sir ostalo. Podatke predstavljamo zbirno.

U Srbiju je u 2022. godini uvezeno 12.764 tona sira, zbirno svih kategorija u vrednosti od 65.894.000 eura. Države iz kojih smo najviše uvozili su Nemačka, Poljska, Holandija, Italija.

Problem sa proizvodnjom mleka nije nastao juče, već postoji godinama unazad. To se vešto skrivalo od očiju javnosti, sve dok poljoprivrednici, ogorčeni trenutnom situacijom nisu izašli na ulice, da prosipaju svoje mleko, dok su građani Srbije kupovali ono iz uvoza, koje se moglo pronaći na rafovima supermarketa, jer domaćeg nije bilo dovoljno.

Nedostatak mleka nije problem koji se može rešiti hiruškom intervencijom, danas za sutra, već ozbiljnim pristupom, subvencionisanjem domaće proizvodnje i kontrolom uvoza. Predstavnici vlasti moraju biti svesni da treba da prođe dugačan period, kako bi se veliki nedostatak mlečnih krava nadoknadio, s tim što moraju da znaju, da ko je jednom zatvorio farmu, taj se više na istu ne vraća.

Tužno ali istinito.

Izvor: Republički Zavod za statistiku ( period januar – decembar 2022. godina)

Napomena: Statistički podaci su dobijeni od Republičkog Zavoda za statistiku kao i sve napomenute kategorije o uvozu mleka i mlečnih proizvoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button