Mladi u agraru

Vikend farmeri: Pravimo domaće proizvode i u tome vidimo budućnost!

Priča o porodici Ivković u Mirosaljcima (Lazarevac) je u pripremi duže od deset godina. Previše vremena smo potrošili na planiranje, analize, pripreme i tome slično. Nakon osnivanja poljoprivrednog gazdinstva 2020. godine, shvatili smo da je vreme da u posao sa jagodama uđemo „grlom u jagode“ to jest da bez previše komlikovanja posadimo jednu parcelu i da vidimo da li smo za poljoprivredu i da li možemo sebe ponosno nazvati seljacima. To ne znači da smo stvari prepustili slučaju – naprotiv!

Angažovali smo stručne ljude koji su izvršili projektovanje našeg zasada. Tom prilikom je dogovoreno i da se za potrebe našeg gazdinstva uradi program zaštite i prihrane sa akcentom na maksimalnu ispravnost jagoda u pogledu bezbednosti hrane. Kako bi se uverili da su svi zahtevi ispoštovani, prve kilograme ubranih jagoda smo odneli u ovlašćenu laboratoriju gde je nakon opsežnih analiza (poput onih koje se rade prilikom plasiranja proizvoda u trgovinske lance) dobijen sertifikat o odsustvu pesticida i teških metala.

Tako lepu priču o jagodama koje su ukusne a pri tom zdravstveno ispravne podelili smo na svojim profilima na društvenim mrežama. Dobili smo prelepe povratne informacije od svojih prvih kupaca. Shvatili smo da pored toga što ćemo se potrošačima obratiti putem društvenih mreža i specijalizovanih grupa gde se predstavljaju mali proizvođači hrane, moramo pronaći i kanal prodaje koji je specijalizovan za poljoprivredne proizvođače i gde se može očekivati stručna korisnička podrška.

Otvaranjem profila na platformi seljak.co.rs postali smo jedni od prvih članova koji su oglašavali prodaju svežeg voća uz mogućnost dostave na kućnu adresu. Pored toga što smo na ovaj način povećali prodaju, mogli smo da sagledamo kako izgleda ponuda naših kolega koji se bave preradom voća i povrća a oglašavaju se na ovoj platformi. Putem sajta seljak.co.rs smo prikupili dragocena saznanja i informacije koje se odnose na načine prerade, vrste ambalaža i trenutne tržišne cene.

Na osnovu usvojenih pokazatelja odlučujemo se da počnemo sa poslom prerade voća u džemove, pre svega naših jagoda. Nakon toga smo nastavili niz sa kajsijama koje smo kupovali direktno od proizvođača iz Grocke i Ritopeka. Sledili su džemovi od breskve, kruške, šljive. Deca dobijaju sjajnu ideju da pomešamo voće i čokoladu i da nađemo načina da iskombinujemo ove ukuse zajedno. Tako je nastao naš čoko-šljiva džem gde smo uz omiljenu šumadijsku voćku koristili čokolade domaće proizvodnje koje sadrže kakao u procentu od 75%.

Tog trenutka nismo ni bili svesni da smo dobili naš najtraženiji, najprodavaniji i najneobičniji proizvod. Imamo sreću da smo okruženi predivnim prijateljima koji su nam dali recept za džem od luka koji se sjajno servira uz starene sireve i crvena mesa.

Nastupajući na bazarima malih proizvođača kao i na nekoliko različitih sajmova i festivala dobili smo odlične povratne informacije u vezi džema od luka na osnovu čega smo zaključili da je tržište spremno za neke atipične proizvode sa sela. Dolaskom jesenjeg voća i povrća omogućen nam je pristup predivnim muskatnim bundevama od kojih smo napravili džemove zaslađene kokosom. Svoju zvaničnu premijeru ovaj džem će dobiti dana 18.11.2023. i 19.11.2023. na „Bazaru žena preduzetnica“ pod nazivom „I ja sam vredna“ a koji se održava na platou kod „Kalenić“ pijace.

Obećavamo da ćemo spremiti još nekoliko novih ukusa do 30.11.2023. godine kada počinje „Sajam etno hrane i pića“ koji se održava na beogradskom sajmu a gde ćemo mi po prvi put izlagati svoje proizvode od kojih će neki biti ponuđeni za ocenjivanje.

Nakon nekoliko meseci provedenih na tržištu prehrane shvatili smo da je tržište Beograda ali i drugih većih gradova željno svežih namirnica sa sela. Potrošačima je drago da upoznaju proizvođača, popričaju sa njim i upute se u načine proizvodnje omiljenih prehrambenih proizvoda.

Ističemo značaj sertifikacije proizvoda i standardizacije proizvodnje. U tom smislu, mlade na selu koje zanima dalji razvoj i nadogradnja posla, od srca savetujemo da razmišljaju u pravcu ispitivanja svojih sirovina, poluproizvoda ili proizvoda bez obzira da li se bave voćarstvo, ratarstvom stočarstvom ili preradom svega navedenog.

Naša je želja da u sledećih nekoliko godina proširimo i nadogradimo prerađivačke kapacitete koji će nam omogućiti standardizovanu i kvalitetnu proizvodnju. Za sledeću godinu u planu nam je da svaki proizvod koji ponudimo tržištu ima određenu nutritivnu vrednost od strane sertifikovane laboratorije uz isticanje nutri score tabelice. Ukoliko mogućnosti dozvole, tokom 2024. godine bismo nadogradili i opremili postojeće prostorije u cilju obezbeđivanja uslova za sticanje HACCP sertifikata.

U sledećih par godina u planu nam je proširimo svoju delatnost na seosko turističko domaćinstvo gde bismo za početak ponudili dnevni odmor svojim gostima uz služenje specijaliteta šumadijskog kraja i degustaciju proizvoda Vikend farmera uz mogućnost kupovine na samom objektu.

Gostima iz Beograda i okoline bismo ponudili i prevoz do našeg domaćinstva kako bi odmor u Mirosaljcima bio potpuno neometan. Kada mogućnosti to dozvole, staru šumadijsku kuću koja je na našem imanju bismo prilagodili za potrebe izdavanja tako da bi naši gosti u nekom budućem periodu mogli da uživaju i u usluzi prenoćišta sa punim pansionom.

Pored svega navedenog, u planu nam je i osnivanje „Udruženja poljoprivrednih proizvođača Mirosaljaca i okoline“. Akcenat ovog novog projekta bi se odnosio pre svega na promociju mirosaljačkih proizvoda uz kontinualnu edukaciju proizvođača u oblasti primene novih tehnologija u poljoprivredi, pomoći pri plasmanu proizvoda na tržište Beograda, kooperacija sa prerađivačkom industrijom, razmena iskustava sa sličnim udruženjima, učešće na stručnim skupovima i sl.

Načinili smo prvi korak time što smo obavestili organe lokalne samouprave o navedenoj nameri i gde je upućena molba za pomoć u obezbeđivanju neophodnih pravnih, logističkih i materijalnih uslova za osnivanje udruženja.

Veliki pozdrav čitaocima portala „Poljoprivredne novosti“ od Vikend farmera!

Poljoprivredno gazdinstvo „Vikend farmeri“
Mirosaljci, Lazarevac
062/211-719
vikend.farmeri@gmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button