Voćarstvo i vinogradarstvo

VOĆARI ZABRINUTI: Najveći problem tržišta je kriterijum!

Obazirući na sezonu koja je iza nas, najveću pažnju privukli su video snimci na društvenim mrežama, kako se povrtari žale na cenu i plasman, bacajući sveže i lepe plodove u kontejner. Voćari imaju ne baš tako sličan problem ovom.

No, da nisu samo povrtari u problemu, potvrdili su nam Tamara i Lazar Đorđević, koji žive u Kamendolu, Grocka. Imaju zasade jabuka, krušaka, breskve i trešanja, a njihovo gazdinstvo prostire se na 10 hektara zemlje.

Voćarstvo u odnosu na povrtarsku proizvodnju ima nešto drugačiji problem.

Nije bilo klasičnog intervjua i odgovora na pitanja, već smo sa Tamarom razgovarali o jednom ne baš tako tipičnom problemu, koji će nam ona u tekstu opisati, a tiče se verovali ili ne, tržišta.

Svedoci smo toga da su se u prošlosti voćari zalili na tržišnu cenu i otkup, tj plasman, ali na red su došli zahtevi tržišta u pogledu klase voća. Plodovi moraju da budu savršeni kako bi proizvodnja bila ekonomski isplativa. Samo prvoklasno voće dolazi u obzir.

O svemu ovome, nešto više nam je rekla Tamara Đorđević:

„Mi smo poljoprivredno gazdinstvo sa oko 10 ha zemlje, bavimo se proizvodnjom jabuka, krušaka, trešanja, bresaka.  Imamo i stare i nove zasade.Za sada nismo koristili subvencije jer gazdinstva preko 5ha idu na Ipard, a to je mnogo teže ostvariti potsticaje, zahtevi su mnogo teži i složeniji.Nije najveći problem tržišta nestabilnost, nego kriterijum.“ – kaže Tamara

Kriterijumi u savremenoj voćarskoj proizvodnji će u budućnosti biti sve veći.

Zbog velike konkurencije (i domaće i strane)  i zbog zahteva tržišta (potrošača), kriterijum za prvoklasno voće je izuzetno visok. To je posebno izraženo kod jabuka, gde se traži savršen izgled plodova.

Prva klasa postiže dobru cenu od oko 40-50 din /kg, ali zato ako jabuka ima i najmanju tačku ili bilo kakvo oštećenje odbacuju je kao otpad po 3-4 din/kg. A to znači da onaj ko nema protivgradnu mrežu i  navodnjavanje i druge nove tehnologije(a to je najveći deo PG),  skoro da ne moze da se bavi voćarstvom ili jedva opstaje.Savet za one koji se bave ili žele da se bave voćarstvom:

Za prvu klasu jabuke, otkupljivaći plaćaju i do 50 dinara po kilogramu.

Pored osnovnog znanja o proizvodnji, znati kako i gde uložiti je ključno.

„Znanje, sto više znanja o svemu vezanom za proizvodnju voca koje imate i konstantno ucenje i prilagodjavanje novim zahtevima. Zatim rad, vocnjak trazi posvecenog coveka koji brine o njemu. I potrebno je da se ulozi odredjena kolicina novca da bi se dostigao nivo na kome moze da se opstane u proizvodnji. Ako to mozete i hocete, bicete jako uspesni, ja pozivam svakog.“ – sigurna je Tamara

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button