Stocarstvo i mehanizacija

Vođenje evidencije troškova na poljoprivrednom gazdinstvu! – FarmaMarjanović

Ma zapamtiću to sto posto; Dodaj mi papir da zapišem; Kada dođem do rokovnika upisaću; Pa ovo i nije tako velik iznos, ne moram ni da zapisujem… Memorija ipak ne zapamti sve, papir se u većini slučajeva izgubi, a rokovnik možda negde i zapadne, ali naš uložen novac i trud su se zaista potrošili. I tako dolazimo do veoma značajne teme za poljoprivredna gazdinstva, a to jeste evidencija.

Ne moramo da budemo eksperti u oblasti knjigovodstva da shvatimo da, ukoliko ne znamo koliki su nam ukupni godišnji troškovi i ukupni godišnji prihodi ne možemo da znamo da li poslujemo pozitivno (sa dobitkom) ili negativno (sa gubitkom).

IMATE PROBLEM SA REZIDBOM? PROČITAJTE TEKST OVDE!

Što znači da ako nemamo evidencije, kreiramo subjektivnu sliku o našem poslovanju na gazdinstvu – taj osećaj će nas u većini slučajeva prevariti i dovesti do problema koji možemo nazvati lažni dobitak ili pak gubitak. Otprilike toliko trošim, otprilike toliko imam prihoda, onda nam je i razultat onako otprilike.

Da se ne bi oslanjali na papiriće i pamćenje, potrebno je definisati formu evidencije koja odgovara našim potrebama, za mala poljoprivredna gazdinstva jednostavnije vidove tabela, dok za velike farme kompleksnije baze podataka. Kakav god tip evidencije izabrali, neophodno je podatke unositi ažurno čim nastanu, tačno i u kontinuitetu.

Takođe, što je duži period vođenja baza podataka moći ćemo više da predvidimo i isplaniramo za sledeću sezonu, godinu i iz tog razloga je veoma značajno da se sa evidencijama počne od samog osnivanja gazdinstva, sa upisanim svim početnim ulaganjima.

Mi na Farmi Marjanović smo implemetirali dve vrste evidencija, a to su: proizvodna i finansijska.

Proizvodna evidencija nam omogućava da pratimo stanje grla na gazdinstvu, povećanje broja grla kroz periode posmatranja, napredovanje jaganjaca, itd…

Zimska rezidba voća – orežite sami svoj voćnjak. *objašnjeno*

Dok finansijska prati naš uloženi novac, troškove za nabavku hrane, opreme, troškove veterinara i matične službe… Prilivi novca su u odvojednoj evidenciji, u kojoj se beleži svaki prihod kao i pomoć države kroz subvencije.

Na mesečnom i kvartalnom nivou izvlačimo preseke stanja i upoređujemo se prethodnim mesecom ili istim mesecom prethodne godine, dok na kraju kalandarske godine sumiramo krajnji razultat poslovanja i podvlačimo da li smo bili uspešni te godine ili ne.

Sami kreiramo mogućnost da znamo na šta najviše našeg novca odlazi, gde imamo najveće odlive i tada možemo da razmišljamo o optimizaciji tog troška – da probamo da ga svedemo na minimum i ostvarimo dodatnu uštedu. Takođe, planiranje troškova je veoma bitno, jer kada imamo detaljne evidencije, znamo koji trošak nas očekuje u kom periodu godine.

Pišite im i dobijate besplatan primerak evidencije.

Poljoprivrednici koji žele da započnu vođenje evidencija ili da unaprede postojeće, kao i da nauče opširnije o ovoj temi, mogu da se jave na adresu marjanovic.farm@gmail.com i na našu Instagram stanicu Farma_Marjanovic i prijave se za besplatan primerak evidencije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button