Mladi u agraru

Zašto je bitno inovirati? – Vladimir Ličanin u gostima kod Gorana Erora u Brazdama na RTV!

Vladimir Ličanin bio je gost u emisiji Brazde na Radio Teleziviji Vojvodine.

Govorio je o aktuelnim temama u poljoprivredi, tačnije ratarstvu, predstojećoj setvi i vremenskim uslovima koji u ovom trenutku otežavaju setvu. Pored toga, jedna od tema u okviru emisije Brazde su inovacije u poljoprivredi. Zahvaljujemo se Goranu Eroru na pozivu.

Vladimir je napravio poređenje sa kompanijom Nokia, koja je 2007. godine bila lider na tržištu. U tom trenutku oni su izjavili dve stvari. Prva je bila „Ne može nam niko ništa, mi smo lideri na tržištu!“, i druga, još važnija „Mi godinama radimo ovako i ne želimo ništa da menjamo“. Ubrzo nakon toga kompanije Apple, Huawei i Samsung, preuzeli su vodeće pozicije na globalnom tržištu.

Kakve to veze ima sa poljoprivredom?

Često od naših poljoprivrednika možete da čujete istu tu rečenicu, da se godinama radi tako i da ne želimo ništa da menjamo. Međutim, da bismo opstali na tržištu, moramo da pratimo inovacije, da se menjamo i prilagođavamo.

„Tako smo došli na ideju da pokrenemo web aplikaciju eRatar„, rekao je Vladimir. Ona predstavlja elektronsku knjigu polja, gde ćete moći da upisujete svoje parcele, dobijete potrebne kalkulacije i unesete putem mapa svoje njive. Uskoro će biti dostupne nove mogućnosti, a u budućnosti planiramo da uključimo veštačku inteligenciju, s obzirom na to da je na tržištu sve manje agronoma.

Pored web aplikacije, tu su još dva projekta, AgroCast koji je prvi podkast u oblasti poljoprivrede na našim prostorima i sajt Seljak, na kome ćete moći da oglasite svoj proizvod, mašinu ili uslugu. Biće velika online poljoprivredna pijaca, a stiže nam uskoro!

Na linku ispod možete pogledati interesantnu epizodu, kada je Goran Eror bio gost našeg podkasta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button