Voćarstvo i vinogradarstvo

Zimsko prskanje – praktično objašnjeno do detalja!

Tokom mirovanja je obavezno sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje, uklanjanje polomljenih i starih grana. Svi ovi biljni delovi treba da se iznesu iz voćnjaka i spale kako bi se smanjio infekcioni potencijal .

Zimskom prskanju prethoduje rezidba, nakon koje nastaju otvorene-ulazne rane na granama, koje pogodne za povecanje procenta infekcije patogena.

Iako naizgled ne deluje tako, u ovom periodu ima insekata, tačnije njihovih prezimljujućih formi, naječšće su to larve, ma da dosta zavisi od vrste insekata, tako da je upotreba insekticida opravdana.

Temperatura bi trebala da bude minimun 10 stepeni celzijusa, uz sto vecu količinu vode, kako bi procenat iskorišćenja preparata bio što veći, kao što samo ime kaže, treba okupati stabla i grane.

Preparati na bazi bakra uglavnom imaju kontaktno delovanje, medjutim koji oblik bakra odabrati?

Pored toga što ima dosta reparata sa različitim oblikom bakra i koncentracijama, suština je u tome da se razlikuju po pitanju efikasnosti.

Definitivno se najviše promoviše, bakar hidroksid, jer je to čista aktivna materija. Takođe, bakarni oksihlorid i bakar sulfat sa vodom daju pomenuti hidroksid, ali se u tim preparatima smanjuje koncentracija bakra.

Najčistiji oblik bakra je bakar-oksid, to može lako da se dokaže u jednoj od najosnovnijih reakcija elektrolitičke disocijacije. A da pritom imamo na tržištu preparate gde imamo zadovoljavajuću koncentraciju bakra, što pokazuje zapremina.

Učinak je difinitivno najbolji.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button