Voćarstvo i vinogradarstvo

Značaj alata za rezidbu voćaka i vinove loze! *praktično*

Do sada smo govorili o REZIDBI kao jednoj od najznačajnih operacija u voćnjaku od koje zavisi rod, prinos i stanje celokupnog zasada.

Današnja tema su alati i pribori za rezidbu voćaka i vinove loze.

U čemu se ogleda značaj prilikom odabira adekvatnog i kvalitetnog alata za izvršavanje ove operacije?

Moramo najpre da se vratimo na početak i podelu rezidbe prema vrsti alata. Voćke se mogu orezivati ručno, polumehanizovano i mehanizovano.

Verovatno se pitate koji je najbolji a ujedno i najekonomičniji način rezidbe?

Najkvalitetnije a pritom i najjednostavnije je ako se voćke orezuju ručno. Izvođač rezidbe je u mogućnosti da kontrolište način orezivanja svake grane i grančice, tako da je procenat i mogućnost grešaka sveden na minimum.

Za ručno orezivanje voćaka su nam pored elementarnog ZNANJA O REZIDBI, potrebne kvalitne makaze za izvršenje ove operacije, izrađene od adekvatnog materijala.

Da li postoji određeni problem ili šteta koja može nastati ako makaze nisu adekvatne ili se ne koriste na pravilan način?

Prilikom rezidbe na granama nastaju povrede (otvorene rane) koje su pogodne za infekcije patogena i dalji razvoj bolesti, pritom je važno da rez bude napravljen na taj način da u što manjoj meri povređujemo tkivo.

Kakve veze sa tim imaju makaze za rezidbu?

Na makazama noževi mogu biti dvojaki – s jednim sečivom i sa dva sečiva. Šta je u tom slučaju bolje odabrati?

Znatno je bolje kada makaze imaju dva sečiva jer ne povređuju tkivo grane.

“Prinos i kvalitet zavise podjednako od makaza i adekvatne rezidbe – ne treba zanemarivati ni jedno ni drugo!“

Kako odabrati pravi i kvalitetan model makaza za rezidbu?

Makaze koje koristimo bi trebalo da su lake, da ne stvaraju umor ruku i ne prave žuljeve.

Praksa je pokazala da je najbolje koristiti makaze koje su oštre, napravljene od čelika, i koje su upadljive boje, jer takve makaze možete lako naći kada ih odložite u prirodu.

Makaze za rezidbu možete poručiti putem Facebook stranice Poljoprivredne novosti ili slanjem poruke na mejl stojanovicmilos@poljoprivrednenovosti.com

Zbog čega će makaze odgovarati Vašim potrebama i ispuniti Vaše zahteve?

Ispunjavaju gotovo sve uslove koje makaze moraju ispunjavati kako bi operacija rezidbe bila na visokom nivou. Pored voćaka, možete orezivati vinovu lozu ili jednostavno sređivati svoj vrt ako ste hobi proizvođač ili baštovan.

Materijal od koga su izrađene, kvalitetan čelik, omogućiće da čak i nakon velikog broja radnih sati makaze prave perfektne preseke na granama, što je naravno izuzetno važno zbog ulaznih rana pomoću kojih različiti patogeni parazitiraju biljku domaćina.

Na taj način pravite uštedu prilikom hemijske zaštite svog voćnjaka ili vinograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button